Qarfa

maandag 29 januari 2018

Tajine en couscous

De tajine associëren we natuurlijk meteen met Marokko en de zon, maar de tajine leent zich uitstekend voor winterse gerechten.  Koken met een tajine is supersimpel: stapel al je ingrediënten in de tajine - wat de langste gaartijd heeft onderaan - overgiet met bouillon en specerijen, en laat maar sudderen.  Het kegelvormige deksel zorgt ervoor dat het vocht steeds terug in de pot druppelt.

We geven je graag deze winterse tajine mee om thuis te proberen:

Tajine van dadels, vijgen en kaneel

6 wortels
3 rode puntpaprika's
450 g bataten
450 g butternutpompoen
350 g aardpeer
1 rode ui
18 ontpitte dadels
18 gedroogde vijgen
boter
1 tl witte peper
1 tl gemberpoeder
1 tl kaneel
½ tl kurkuma
snuf saffraan
1 tl honing
5 dl warm water
zout
90 g amandelen
2 el sesamzaadjes


  • Schil de groenten en snij in grove stukken.
  • Leg ze in lagen op de bodem van de tajine met de dadels en vijgen bovenop. Leg bovenop klontjes boter.
  • Meng de specerijen en de honing en roer onder het warme water. Overgiet de groenten met deze mix.
  • Zet het deksel op de tajine en laat langzaam garen.
  • Rooster de amandelen en sesamzaadjes goudbruin. Garneer het gerecht met de noten.