Qarfa

donderdag 25 januari 2018

Burns Night

25 januari 2018: gedichtendag én Burns Night
Robert Burns is de nationale poëet van Schotland en wordt op zijn verjaardag gevierd met een authentiek diner: ja, denk haggis!  Gedurende de avond wordt er ook heel wat gedeclameerd  en verschillende odes opgedragen aan het eten.  Zoals deze:

Menig rijke heeft de dokter het vlees verboden, menig arme mist het dagelijks node, Wij hebben vlees en kunnen het ook eten, de schepper dank te zeggen zij dus nooit vergeten.

Starten kan met Cock-a-leekie (kippensoep), als hoofdgerecht er natuurlijk haggis voorafgegaan door een doedelzakspeler en als toetje dit misschien:

Bonnie Cranachan

500 g diepvriesframbozen
rozemarijn
3 el honing
1 sinaasappels
100 g havervlokken
100 g geschaafde amandelen
1 vanillestokje
150 ml slagroom
2 el suiker
150 ml magere yoghurt
scheutje whisky
150 g verse frambozen

  • Doe de diepvriesframbozen met de rozemarijn en honing in een steelpan. Voeg er de sinaasappelzeste en -sap aan toe. Breng aan de kook, draai het vuur zachter en laat 10 minuutjes sudderen.
  • Rooster de havervlokken goudbruin in een pan. Rooster ook de amandelen met nog 2 el honing.
  • Schraap de zaadjes uit het vanillestokje. Klop de zaadjes met de slagroom en de suiker stijf. Spatel er de yoghurt en de whisky onder.
  • Zet alle ingrediënten apart op tafel zodat iedereen zijn eigen versie kan samenstellen.