Qarfa

donderdag 31 maart 2016

Vijgen na Pasen

Voor de flinke mensen die zich aan de vastentijd hebben gehouden, hebben we vandaag een recept met vijgen.  Vijgen na Pasen is een zegswijze die zoveel betekent als mosterd na de maaltijd, maw iets dat te laat komt.  Zo hoog noordelijk waren er in de Middeleeuwen nooit verse vijgen en at men dus enkel gedroogde vruchten, voornamelijk in de vastenperiode als men suikergoed wou vervangen door ander zoets.  Nadien waren allerhande dessertje weer toegelaten en had men genoeg van gedroogde vijgen...

In onze Italiaans lentebuffet vind je een hartig recept met vijgen (Gnocchi met blauwe kaas, spinazie en vijgen), maar hieronder een dessertje:

Melkgelei en vijgen

5 blaadjes gelatine
5 dl volle melk
50 g bloemsuiker
1 el rozenwater
6 vijgen
honing

  • Bekleed een ondiepe vorm met plastic folie.
  • Week de gelatine.
  • Verhit de melk tot ze begint te walmen. Smelt de gelatine erin, roer er daarna poedersuiker en rozenwater door.
  • Schenk in de vorm. En laat afkoelen in de koelkast.
  • Snij in ruiten en serveer met vijgen en eventueel wat honing.