Qarfa

vrijdag 29 mei 2015

Bio?!

Bioproducten zijn duidelijk duurder, maar zijn ze ook gezonder?  Of zijn ze lekkerder?  Waarom zou u voor bio kiezen?
Bio is natuurlijk en er mag niet bestreden worden met chemische middelen.  Er mogen wel natuurlijk/biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.  Bio is in eerste instantie duurder omdat het arbeidsintensiever is.  Daarnaast is de opbrengst meestal ook kleiner.
Bio is dus pesticidevrij.  Maakt dat bioproducten gezonder? Nee.
Koop dus bioproducten omdat u gelooft in het landbouwsysteem, omdat u een diervriendelijke landbouw wil, omdat het milieu minder belast wordt...  Toekomstgericht denken dus!

Wij promoten tijdens de bioweek graag lokale en seizoensgebonden producten.  Tijdens ons walking dinner op 11 juni kan u proeven van biokip, rabarber uit eigen tuin, de lekkerste aardbeitjes, fair trade vanille, lokale appeltjes,... reden genoeg toch?
Meer info op onze evenementenpagina!

donderdag 21 mei 2015

Recht voor de raap

Raapjes zijn al van jongs af aan bekend bij kinderen. Naast de wortel belandt er ook vaak een raapjes in de schoen voor Sinterklaas. Hoe komt het dan dat bij het opgroeien de raap minder en minder populair wordt? Wortelen zijn zoeter, dat is alvast een verklaring. En veel huismoeders of – vaders weten niet wat aanvangen met een raap. Dan maar even terug naar grootmoeders tijd misschien? Een tot twee generaties geleden was de raap, en nog meer de koolraap, het voedsel van velen. Koolraap stond meer dan eens op oorlogsmenu's. En de kleinere raap vond zijn weg naar menige stoofpotten zoals de klassieke hutsepot.

Heden ten dage is de raap de koolraap in populariteit voorbij gestoken, maar veel rapen belandden nog steeds gewoon in de bak veevoer. De raap heeft geen grote culinaire traditie, ondanks vele mogelijkheden om ze zowel rauw (geraspt in combinatie met andere wortelgroenten), gekookt, gestoofd en zelfs gekarameliseerd te bereiden.

Nieuwe raapjes hoef je zelfs niet te koken.  Zoals veel primeurgroenten is alles eetbaar!

Ook in de taal merken we de invloed van de raap.  Aangezien ze vroeger vaak in de pot belandde, is de raap ook in menig spreekwoord te vinden.  'Nu zijn de rapen gaar' wil zeggen dat er onenigheid op komst is.  Recht voor de raap, waarbij de raap voor het hoofd staat, of een stuk in zijn raap/kraag, waar de raap voor het hele lichaam staat.

Gevulde raapjes

8 raapjes
1 ui
wat look
2 wortelen
1 wit van prei
1 ei
250g mascarpone
wat parmezaan en salie


  • Schil de raapjes en kook ze gaar. Snij het kapje eraf en hol ze uit.
  • Hak het vruchtvlees fijn.
  • Snij ui, wortel en prei in brunoise en bak ze samen met de look. Meng de rest van de ingrediënten eronder (kaas, salie, ei, raap) en vul de raapjes.
  • Zet ze 15 minuten in de oven.


zondag 17 mei 2015

Van arbeider tot fabrieksdirecteur

In de 19de eeuw kende Aalst een heropleving onder impuls van de vele textielfabrieken.  Goed nieuws voor de nieuwe klasse, de bourgeoisie, niet zo'n goed nieuws voor de arbeidersklasse die uitgebuit werd.

Nieuwe herenhuizen rijzen op in de stationsbuurt en deze zijn natuurlijk ook het kader voor talloze sociale evenementen.  Bijgeloof is in die tijd nooit ver weg, dus je kon maar beter nooit dertien gasten rond de tafel hebben (tenzij een van de gasten hoogzwanger was).  Men geloofde dat de eerste die de tafel verliet, binnen de twaalf maanden zou sterven.  Een optie was om gewoon allemaal tegelijk van tafel te gaan, maar in Parijs startte ook de traditie van de 'quatorzième', een man (of vrouw) die zijn (haar) brood verdiende door mee aan tafel te schuiven als veertiende gast.  Werkzekerheid had je natuurlijk niet, maar mee genieten van een diner en dan nog betaald krijgen, klinkt niet zo slecht als job.  Uiteraard moest de veertiende gast wel onderlegd genoeg zijn om te kunnen deelnemen aan de gesprekken aan tafel.

Een diner in de 19de eeuw bij de bourgeoisie brengt niet zoveel anders op tafel dan nu.  De keuken is sterk geïnspireerd door de Franse culinaire tradities: veel boter en room.  Groenten zijn er wel, maar vlees wordt meer gewaardeerd.  Voor de arbeiders was er een eentonig dieet van aardappelen en ajuinen, voor de burgerij raapjes, bloemkool, erwten, wortelen, ...

Meer weten over de 19de eeuw in Aalst?  Boek onze wandeling 'Van arbeider tot fabrieksdirecteur' met sneukels, dessertenbuffet of diner!
In samenwerking met Le Goût du Passé