Qarfa

vrijdag 9 oktober 2015

Op met de hop!

Een speciaal Belgisch biertje heeft een interessante geschiedenis: Gageleer, gebrouwen met een kruidenmengsel dat gruit heet. In de middeleeuwen was gruit de belangrijkste smaakmaker van bier. Het hoofdbestanddeel van het mengsel is gagel, een plant die voorkomt op natte, zure, venige grond. Toen het gerucht de ronde deed dat gagel libidoverhogend zou werken, was dat geen goed nieuws voor de monniken die het bier brouwden (hoewel de meningen hier ongetwijfeld over verdeeld waren…). Besloten werd om in het vervolg hop te gebruiken: een kruid met een soortgelijke bittere en kruidige smaak als gagel, maar een kalmerende werking heeft. Dat paste beter bij het imago van de monnik. Een bijkomend voordeel van hop is dat het de houdbaarheid van bier verbetert en zorgt voor een mooie schuimkraag.
En zo kwam dus hop in beeld als een van de meest gebruikte ingrediënten voor bier en vertoon het stilaan de gagel.  De streek van Aalst werd een van de belangrijkste regio's voor de hopproductie.  op de hopmarkt worden we hier nog aan herinnerd door de straatlampen in de vorm van hopbellen.  Er is een heropleving van deze oude landbouwtraditie en zowel in Asse als in Aalst wordt er opnieuw hop aangeplant.  Een aantrekkelijk zicht, de hoog opklimmende hopplanten met de groene belletjes... en bovendien zorgt de jonge plant voor een heerlijke delicatesse: hopscheuten!
Op 25 november gieten wij goudgeel, rood en bruin in de kookpot om een gerecht tot in de puntjes af te werken, maar uiteraard gaan we naast het kokkerellen ook een biertje proeven!  Op met de hop!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten