Qarfa

maandag 22 juni 2015

Barbecuetijd!

Gisteren was de eerste zomerdag en het ziet er niet meteen barbecuetijd uit, maar met onze tips ga je alvast goed van start wanneer de zon van de partij is!

Zorg er eerst en vooral voor dat je goed voorbereid bent voor je begint: een barbecue vraagt veel aandacht en het is dus belangrijk dat je niet de hele tijd van de barbecue weg moet om nog iets te halen of klaar te maken.
Begin de dag vooraf met vlees te marineren.  Je hebt minimum 4 uren nodig en maximum 24 uren om het vlees de intense smaak van een marinade of rug (een droog ingewreven specerijenmengsel) te geven.  De zuren in een marinade (bvb. citroen of yoghurt) zorgen ervoor dat je vlees malser wordt.  Net voor het barbecuen kan je wel best met een keukenpapiertje het meeste van de marinade verwijderen.  Het is namelijk het te veel aan marinade dat vaak snel verbrandt op de barbecue.
Maak je spiesjes, denk er dan om ze vooraf in water te weken.  Natte stokjes verbranden niet op de barbecue.

Reken ongeveer op 1 uur vooraleer je barbecue na het aansteken klaar is voor gebruik.  Er mogen geen vlammen en rook meer zijn; de kooltjes moeten witheet zijn.  De rook is toxisch en het is dus niet aangeraden om al te beginnen bakken als de barbecue nog rookt.  Gebruik de hitte 'verstandig': start met dikkere stukken vlees (entrecote of kippenbillen).  Als de buitenkant mooi dichtgeschroeid is en het vlees is nog niet gaar, verplaats het dan naar een deel van de barbecue dat minder heet is.   Bij een ronde barbecue zijn dat de buitenkanten.  Bij een vierkante hangt het af van waar je de meeste kolen hebt gelegd.  Grote stukken kan je ook eerst wat garen in aluminiumfolie.  Als de barbecue minder heet is, kan je makkelijk nog iets klaar maken met kaas, een papillot of een dessertje.

Zet een emmer water klaar naast de barbecue.  Handig om je handen eens te spoelen, maar ook veilig!

Gebruik lange tangen om je niet verbranden.  Een ijzeren borstel helpt om tussendoor etensresten van de barbecue te verwijderen, maar dat lukt ook met een prop aluminiumfolie.

Maak een werkvlak naast je barbecue met twee snijplanken (een voor rauw en een voor gebakken vlees), messen, marinade, borsteltjes, olie...

Groenten en fruit doen het ook goed op de barbecue: denk maar aan gegrilde venkel of tomaat, een ananas of perzik geroosterd als dessert... Hieronder een veggie ideetje uit onze jaarlijkse veggie barbecueworkshop:

Falafel met tzatziki van rode biet

400g kikkererwten in blik
½ rode ui
1 bakje tuinkers
1 limoen
1 roode pepertje
½ bosje koriander
1 tl komijn
½ tl paprika
1 ei
6 el bloem
4 el olijfolie

tzatziki:
2 t look
200 g rode biet
200 g zure room
1 el rode wijnazijn
1 el olijfolie
dille


  • Laat de kikkererwten uitlekken en mix ze in de keukenrobot met ui, tuinkers, peper, koriader, komijn en paprika.
  • Voeg manueel ei en wat bloem toe, tot het ene stevig mengsel wordt.
  • Maak er burgertjes van en wentel ze door de bloem.
  • Bak op de barbecue.
  • Snij de biet in fijne blokjes en meng met de andere ingrediĆ«nten. Serveer met de falafel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten