Qarfa

zondag 17 mei 2015

Van arbeider tot fabrieksdirecteur

In de 19de eeuw kende Aalst een heropleving onder impuls van de vele textielfabrieken.  Goed nieuws voor de nieuwe klasse, de bourgeoisie, niet zo'n goed nieuws voor de arbeidersklasse die uitgebuit werd.

Nieuwe herenhuizen rijzen op in de stationsbuurt en deze zijn natuurlijk ook het kader voor talloze sociale evenementen.  Bijgeloof is in die tijd nooit ver weg, dus je kon maar beter nooit dertien gasten rond de tafel hebben (tenzij een van de gasten hoogzwanger was).  Men geloofde dat de eerste die de tafel verliet, binnen de twaalf maanden zou sterven.  Een optie was om gewoon allemaal tegelijk van tafel te gaan, maar in Parijs startte ook de traditie van de 'quatorzième', een man (of vrouw) die zijn (haar) brood verdiende door mee aan tafel te schuiven als veertiende gast.  Werkzekerheid had je natuurlijk niet, maar mee genieten van een diner en dan nog betaald krijgen, klinkt niet zo slecht als job.  Uiteraard moest de veertiende gast wel onderlegd genoeg zijn om te kunnen deelnemen aan de gesprekken aan tafel.

Een diner in de 19de eeuw bij de bourgeoisie brengt niet zoveel anders op tafel dan nu.  De keuken is sterk geïnspireerd door de Franse culinaire tradities: veel boter en room.  Groenten zijn er wel, maar vlees wordt meer gewaardeerd.  Voor de arbeiders was er een eentonig dieet van aardappelen en ajuinen, voor de burgerij raapjes, bloemkool, erwten, wortelen, ...

Meer weten over de 19de eeuw in Aalst?  Boek onze wandeling 'Van arbeider tot fabrieksdirecteur' met sneukels, dessertenbuffet of diner!
In samenwerking met Le Goût du Passé


Geen opmerkingen:

Een reactie posten