Qarfa

vrijdag 29 augustus 2014

Oogstseizoen

Op dit moment is er allerlei heerlijks en supervers te verkrijgen van groenten en fruit.  Appels, peren en tomaten springen er zeker uit nu.  Het aanbod op gebied van tomaten is zoveel ruimer dan vroeger: naast de gewone tomaat, vind je nu zeker overal trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten of zelfs Coeur de Boeuf (een tomaat met een rare vorm die de uitvinder bedacht heeft met deze naam omwille van zijn gelijkenis met...) en een arrangement aan tomaatjes van groen tot geel tot bruinrood.  Hoe gezond een rijpe vrucht dan al niet mag zijn, de plant zelf is familie van de nachtschade (zoals de aardappelen) en dus uitermate giftig.  Oorspronkelijk afkomst uit Midden-Amerika werd de dieprode tomaat een lieveling in de Italiaanse keuken.  De familie Cirio bedacht voor het eerst het idee om tomaat in conserven te bewaren om de heerlijke smaak ook in de winter te kunnen genieten.  Deze ondernemende familie had tal van delicatessenzaken in Europa, van Parijs tot Sint-Petersburg, van Londen tot ... Brussel.  De oorspronkelijke delicatessenzaak is nu omgevormd tot een brasserie naast het beursgebouw en is nog steeds een pareltje van Brusselse art nouveau.  Maar ook in de supermarkt vindt u de Cirio's nog steeds terug: met hun blauw en rode etiketten staan ze nog steeds garant voor lekkere tomatenpuree en tomaten in blik!

Hou gerechten met tomaat simpel en combineer met producten die hun smaak optimaal tot hun recht laten komen, zoals basilicum, balsamico-azijn, mozzarella,...



Tarte tatin van kerstomaten

20 g boter
1 el witte wijnazijn
2 el bruine suiker
500 g kerstomaten
1 rol bladerdeeg


  • Verwarm boter, azijn en suiker in een anti-aanbakpan.
  • Snij de kerstomaatjes doormidden en plaats ze in de pan met de snijkant naar beneden.
  • Plaats er de bladerdeeg over en druk aan aan de zijkanten.
  • Bak 15 minuten in de oven op 220°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten