In
vervlogen eeuwen werden zakoeski alleen in de huizen van de rijken
geserveerd. Als er gasten kwamen, arriveerden deze op willekeurige
tijden en ze kwamen vaak van ver. Een
zakoeskitafel
stond klaar in de gang, zodat de vermoeide en hongerige
gasten
zich aan de hapjes
tegoed konden doen
zonder het hele huishouden
te hoeven wekken. Een karaf wodka had een ereplaats op de tafel en
in de winter werd in de samowaar thee warm gehouden.
Oorspronkelijk
waren de zakoeski amuses of tussendoortjes. Het aantal gerechten
nam geleidelijk toe en de gasten vonden het steeds moeilijker om zich
niet vol te eten. Vaak hadden ze dus al gegeten voor het menu moest
beginnen.
Bij
zakoeski wordt steevast wodka geserveerd. Er zijn maar twee regels:
geen bier en wodka mengen en de gastvrouw wordt altijd eerst bediend.
Gelaagde haringsalade |
Blini's
– symbool van leven
Buiten
Rusland zijn blini's gemaakt van boekweit, maar de Russen zelf
gebruiken tarwebloem. Sinds oude heidense tijden staan ze symbool
voor leven en vruchtbaarheid. Tijdens Maslenitsa, het feest waarmee
de terugkeer van de lente wordt gevierd, vormen blini's een week lang
het voornaamste voedsel. Ook tijdens de bevalling zijn blini's het
voedsel om op kracht te komen. 'Het leven begint en eindigt bij
blini's,' zeggen de Russen.
Blini met zure room en lompviseieren |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten